Užužvakarykščios politinės naujienos

2007-06-02 23:52

Trečiadienį buvau LiCS surengtoje konferencijoje Seime “Internetinio balsavimo įgyvendinimas Lietuvoje: problemos ir perspektyvos”.

Rezultatai:

  1. prof. Rimantas Petrauskas tikriausiai liko užgautas mano replikų. Vėl tenka pripažinti, kad esu blogas ir piktas žmogus :-( . Nemandagiai perrėkinėjom vienas kitą. Profesorius globėjiškai bandė parodyti kokie esam marginalai ir kad mes esame atsilikėliai beigi progreso stabdžiai, aš kabinėjausi prie to, kad jo prezentacijoje vien pozityvūs dalykai ir dėl to abejotina jos vertė.

    Vienas dalykas ką pabrėžė gerbiamas profesorius savo kalboje, tai kad vykdant internetinių balsavimų projektus tik pusė pinigų paprastai skiriama kompiuterinei įrangai, o kita pusė – moksliniams tyrimams, visuomenės informavimui ir pan.. Iš to kaip pabrėžė tuos mokslinius tyrimus susidariau įspūdį, kad neatmestina galimybė, jog gerbiamas mokslininkas gali visai būti suinteresuotas šiuo projektu.

  2. Gera naujiena tiems, kam labai užkliuvo bankų dalyvavimas rinkimuose. Jei Raimundas Barcevičius iš Lietuvos banko, šiuo atveju atstovavęs visus bankus, nepamelavo, tai bankai yra prieš autentifikaciją tik per juos, nes bijo susigadinti savo reputaciją. Šiuo metu kalbama apie dvigubą autentifikaciją – kodas iš VRK kartu su rinkėjo pažymėjimu, plius pasitikrinimas ar tas kodas nenuėjo ne tam asmeniui per bankus.

  3. Dar viena nebloga naujiena – projekte dalyvaujantys tarnautojai ir specialistai, pripažįsta, kad planuojamos projekto datos (pilotiniai balsavimai šį rudenį, nacionaliniu mastu – per 2008 m. Seimo rinkimus) yra per daug optimistinės. Tikiuosi, kad visiems dirbantiems projekte žmonėms pavyks pastatyti saugumą ir patikimumą į pirmą vietą, vietoj politikų vieningo triūbijimo “darykim kuo greičiau”.

  4. Dėl atviro kodo naudojimo. Konferencijoje buvo ir Mykolas Okulič Kazarinas, tai per kavos pertraukėlę Donatui Morkūnui, kuris yra G. Kirkilo suformuotos grupės vadovas, stengėmės paaiškinti, kad NATO (ir ypač ES) sertifikatų programinei įrangai nepakanka ir kad reikia siekti, jog sistema būtų visiškai atvira. Nežinau kiek mumis patikėjo (žinot, keisti blyškiaveidžiai berniukai be kostiumų, kalbantys su keistu užsidegimu ir kartais nesuprantamus dalykus ;-)), bet bent jau pasistengėm.

Tik nepagalvokit, kad pakeičiau savo nuomonę dėl internetinio balsavimo ;-). Nes buvo tokių konferencijoje, kuriems susidarė įspūdis, kad nesu labai didelis priešininkas, tik stengiuosi kabinėjimaisis siekti geresnės sistemos kokybės.

Kokybė žinoma labai svarbu, bet aš manau, kad šita internetinio balsavimo bala per daug gili ir perdaug plati, kad į ją bristi. Nemanau, kad jei apsimausime ilgesnes žvejų kelnes mus tai išgelbės nuo rizikos paskęsti visiškai.

Iš kitos pusės, jei kolkas nepavyksta projekto sustabdyti, tai reikia bent šio to pasiekti – kad rizikos būtų pamažintos ir dėdės politikai nustotų kalbėti apie visos šalies elektrifikaciją + tarybų valdžią.

Optimizmas 2. ir 3. punktuose galioja tik tuo atveju, jei išsakyti žodžiai pavirs ir darbais.

Viena išvada jums pamastymui: labai nesunku patekti į Seimą į tokias diskusijas – reikia tik užsiregistruoti. Jų metu galima pakankamai neblogai pristatyti savo nuomonę. Tai jei smarkiai domitės kokiais klausimais ir pastebite, kad kažkas Seime tą svarsto pasidarykite laisvo laiko ir nueikite. Bus naudos ir jums ir mums :-) .

Beje: Zuokininkai į savo svetainę įsidėjo konferencijos audio įrašus.