Ar teisus V. Landsbergis?

2005-03-18 04:22

Tai ar V. Landsbergis teisus? :-)

Manau, kad tikrai taip.

Nesu iš tų žmonių, kurie tiki kiekvienu jo žodžiu. Sutinku su jo nuomone todėl, kad jis gerai suformulavo ir pirmas parašė, tai ką jau senokai supratau ir galvojau.

Štai kokia mano asmeninė patirtis susidūrus su judėjimu “Kitas pasirinkimas”:

  1. Nuo pat pirmo mano susitikimo su šiuo judėjimu mačiau mykimą ir kalbas į šoną, kai klausdavome ar jo aktyvistai ketina kurti dar vieną “naują” partiją. Nors judėjimo tikslai buvo deklaruojami nesusiję su partine veikla.

  2. Mačiau protingais besivaizduojančius žmones judėjimo viršūnėlėse, kurie akimirksniu tapdavo visiškais nesusipratėliais kai reikėdavo pradėti veikti kąnors realaus ir naudingo visuomenėje. Ir dar atkalbinėdavo, ir trukdydavo veikti.

  3. Tikėjausi, kad šis judėjimas padės skatinti pilietinę visuomenę – mokys piliečius būti aktyviais ir imtis rimtai viešai veikti. Tiek kai politikai ir valdininkai prisidirba, tiek kai reikia galvoti apie savo ir mūsų valstybės ateitį.

    Tuo tarpu mačiau tik kaip žmonės ateinantys į judėjimą įtraukiami į neperspektyvias viešai ne per plačiausiai nuskambančias akcijas, kurių vienintelis rezultatas – organizacijos viršūnėlės gali vaizduotis, kad kažką rimto veikia.

  4. Esu dalyvavęs ir Tėvynės Sąjungos veikloje. Mano nuomone judėjimas “Kitas pasirinkimas” pats turi žymiai didesnes bėdas toje srityje, kurioje kritikuoja Tėvynės Sąjungą – atotrūkyje tarp organizacijos valdžios ir paprastų narių. Pasakysiu dar daugiau – mano nuomone (kiek teko susidurti) šioje srityje Tėvynės Sąjunga greičiausiai turi mažiau problemų už kitas Lietuvos politines organizacijas ir kritikuojama nepagrįstai.

Tai kasgi mano pačio nuomone yra šis mįslingas judėjimas (?) “Kitas pasirinkimas”?

Kaip minimum – neefektyviai veikianti ir neperspektyvi pilietinės visuomenės plėtrai organizacija. Kaip maksimum – organizacija, kurios viršūnėlės aktyviai siekia nukreipti į šalį ir paversti į nieką piliečių, kurie nori ką gero nuveikti visuomenei darbus.

O kurgi tas variantas tarp minimumo ir maksimumo, kuris galėtų būti tiesa? Gal šis judėjimas – tiesiog palaida bala nekompetetingų, bet trokštančių valdžios žmonių ambicijoms tenkinti? Gal.

O gal tas artimiausias tikrovei variantas ten kur jį nusakė profesorius Landsbergis? Jis gi turi daugiau politinės patirties ir įžvalgos už mane :-) .

Komentarai

zygis

Jei gerai pamenu Kitas pasirinkimas per 2004 metu rinkimus, patarė rinkti arba KP remiamus kandidatus arba pačius KP narius. Ta lyg ir deklaruojama nepartinė veikla ir šiek tiek kitokie darbai, nesuteikia pasitikėjimo KP.

Nežinau kaip dabar (senai nesidomiu jų veikla), bet kritiniai komentarai jų puslapyje beveik visada likdavo be atsakymų.

Bet, nemanau kad Lansbergis teisus dėl laikraščių. Jie neturi būti lojalūs kokiai nors vienai politinei grupei. Spausdinti šalia skirtingus požiūrius atspindinčius straipsnius turi būti normalu ir tai visai nereiškia kad yra sutinkama su nuomone išsakyta šalia esančiame tekste. Nors gal jis kalba apie sąmoninga manipuliacija žiniasklaidoje norint sukompromituoti vieną ar kitą idėją ar asmenį.

marsta

zygiui:
Remimas ir patarimas balsuoti uz atitinkama asmeni yra tas pats, ir ner ko labai nervuotis ir reikalauti kad kas nors nepatarinetu balsuot uz remiamus zmones. O kad kandidatavo nors vienas KP ("Kito pasirinkimo") narys - pirma karta girdziu.
Emiliui:
Deja, as is Kauno, todel pasiulyt ka nors dabartiniam vilnieciui nelabai ir galeciau.

pagarbiai, Marius is "Kito pasirinkimo" kauno grupes,
tarp kitko, jauciantis gan didele pagarba V.Landsbergiui.

Ignotas

Ir Lansbergis ir Emilis painioja politinį judėjimą su pilietiniu judėjimu. Niekas konservatoriams nekliudo dalyvauti "kito pasirinkimo" veikloje, paremti pilietinio judėjimo akcijas, siūlyti savo... Pilietinio judėjimo tikslu nėra politinės valdžios siekimas - šioje srityje Radžvilas nėra konservatorių konkurentas. Beje daugelis "kito pasirinkimo" rėmėjų per rinkimus balsavo už konservatorius, tad įžeidinėjant judėjimą, ieškant adatos šieno kuoetojs, galima netekti dalies rinkėjų paramos. Ypač jeigu judėjime nuspręs dalyvauti, jo pozicijas paremti kokia nor kita dešinioji jėga, pvz. kokie nors liberalai.

Komentuoti šio įrašo nebegalima. Komentarų sistema išjungta.