Sakė vakar radijas, kad gyventi galima

2006-12-15 15:08

Vakar dalyvavau Lietuvos Radijo laidoje Dienos tema apie internetinius balsavimus (audio įrašas).

Kalbėjau telefonu. Studijoje buvo seimo nariai P. Auštrevičius, R. Garbaravičius ir L. Graužinienė, VRK pirmininkas Z. Vaigauskas.

Kiek sprendžiu iš artimųjų reakcijos, savo poziciją sugebėjau pristatyti neblogai.

Komentarai

as

kietas tinklapis, labai gerą darbą dirbi, nors (mano mylimo, bej) liberalų sąjūdžio populistinė retorika tikriausiai viską užgoš, kaip ir su balsavimu paštu. nieko, vis tiek gerai, kad yra bent šiokia tokia diskusija

dado1945

Viena faktinė klaida: Internetinio parašo infrastruktūra egzistuoja - http://www.ssc.lt. Nors vėl ką tu vadini infrastruktūra :)

Mano nuomone kaip ir žinai, technologinės problemos išsprendžiamos, o jei nepasitikime technologijomis - nenaudojam jų.

Deja žmogiškųjų problemų neišspręsime :) Kaip kad šefo už nugaros.

Nors kaip patogu būtų internetu balsuoti, bet balsuosiu tradiciniu būdu, kol nebus sugalvota kaip išspręsti žmogiškąsias problemas.

Emilis

O... ssc.lt... aš iš jų internetą prieš 1.5-2 metus vartojau... Direktorius M. ar I. Dadašovas :-)

Pas estus buvo reali infrastruktūra – privalomos visiems piliečiams ID kortelės, kurios ir veikia kaip e-parašo dalis.

dado1945

Kaip ir sakiau :) Ką vadinti infrastruktūra :) O įdomu kaip estai išsprendė tą problemą su šefu/uošvienė už nugaros?

Emilis

Nežinau ar estai daug susimąstė apie tai. Neseniai kalbėjausi su vienu estu – jiems svarbiausia yra tai, kad jie pirmi padarė tokį dalyką. Tai tiesiog esminis nacionalinio pasididžiavimo klausimas ;-)

Tai manau šitoj vietoj jiems racionalūs argumentai negalioja...

M. Dadasovas

O ka, jeigu Direktorius M. ar I. Dadasovas infrastruktura jau nebereali?

Emilis

M. Dadašovui> reali. Aš tik pasidalinau prisiminimais su kolegomis.

Aidas Kasparas

Dėl infrastruktūros. Drįsčiau pavadinti tai geriausiu atveju „pretenzija į infrastruktūrą“, nes kaip tai nežinau nė vieno žmogaus, kuris turėtų _kvalifikuotą_ ssc.lt išduotą sertifikatą.
Kiek jūs žinote kompiuterių, kuriuose yra įdiegti ssc.lt CA sertifikatai? [Tuo tarpu apie tai, kad Lietuvoje yra automobilinė ifrastruktūra – bent jau greitkelis tarp Vilniaus ir Klaipėdos – žino ko gero kiekvienas mokyklinukas]

Tiems, kas bandys sekti pasakas, kad krūva sertifikatų buvo išdalinti propaguojant padėkos Islandams pasirašymą elektroniniu būdu, noriu priminti, kad ten buvo išdavinėjami NEkvalifikuoti sertifikatai, nors visa reklama bandė įteigti priešingai.

M. Dadasovas

jeigu infrastruktura pamatoti tamstos savo pazistamu kiekiais tai tikrai tokios infrastrukturos nera.

Taciau. sertifikatas kaip benzinas. Koloneliu gali buti daug, jei nera keliu ar automobiliu, nebus ir degalu pirkejiu. Siu metu Lietuvoje eservisai su sertifikatais tik kuriamos. Taciau siandien su SSC sertifikatais gali autentifikuotis praktiskai visuose pagrindinuose eservisu (VMi, Registro centro, Vilniaus savivaldybes ir t.t.) portaluose. Pirmi eservisai Lietuvoje, kur bus galima pasirasyti dokumentus, pasirodis 2008 m. pradzioje. Taigi bus paslaugu, bus ir sertifikatu naudojanciu naudotoju.

Del Islandijos portalo. Tai buvu pirmas masiskas infrastrukturos isbandymas, kada vartotojai savarankiskai galejo uzsakyti sertifikatus ir taip pat savarankiskai pasirasyti turini. SSC siame procese dalivavo kaip sertifikatu teikeja, taip pat kaip sprendimo (Justa Web Sign) teikeja. Visa sertifikatu uzsakymo, sertifikatu busenos tikrinimo (CRL/OCSP), pasirasymo infrastruktura dirbo nepriklausomai nuo vartotojo sertifikatu rusio. Taigi infrastruktura suveike puikiai.

Aidai, SSC infrastruktura siandien praeina tarptautine pripazinima ir iki metu pabaigos SSC sakniniai sertifikatai bus itraukti i pagrindinius Trusted Root Certification Authority sarasus. Visa tai be jokios valstybes pagalbos.

SSC vertina ir dekoja Jusu uz komentarus.
Klausimus apie teikiamu paslaugu t.t. ir infrastruktura galima isduoti SSC pagalbos tarnybos puslapyje:
http://www.ssc.lt/?name=menu&act=show&do=17&L=lt

Sekmes,
M.D.

Komentuoti šio įrašo nebegalima. Komentarų sistema išjungta.