Nieko negirdžiu per radiją kalbu

2006-12-19 16:04

Šiandien vėl kalbėjau radijuje. Šį kartą LR “Klasikos” laidoje Stebėtojas: “ar tikrai internetinis balsavimas kelia grėsmę demokratijai?

Nuorodą į laidos įrašą internete įkelsiu vėliau (tikriausiai rytoj, kai pasirodys www.lrt.lt svetainėje).

Laidos įrašą dar galėsite išgirsti: per LR – gruodžio 20 d. 00.05 val. ir „Klasikos“ programoje – gruodžio 24 d. 15.03 val..

Nežinau kokia jums pasirodys ši laida – pačioje studijoje retkarčiais atmosfera buvo labai įtempta (ypač kai pasikarščiavau dėl Seimo nario V. Grubliausko replikų). Po laidos dar nemažai padiskutavome, bet išsiskyrėme nepiktai – ir vieni, ir kiti turime savo supratimą ir nuomones. Seimo narys gan gerai supranta, kad nėra specialistas technologijų klausimais, bet kodėl truputį labiau klauso vienos pusės – nežinau. Gal jam veikia tas argumentas, kurį jis girdėjo iš savo kolegų seime, kad internetiniai rinkėjai nebus “jų” rinkėjai. Gal taip pat nesitikėjo tokio pasipriešinimo projektui, kurį seniai rengia ir dabar jam sunku iškart priimti nuomonę žmonių, kurie jam smarkiai oponuoja.

Laidoje dalyvavusį Šarūną Bagdoną (taip pat www.arka.lt)pažįstu jau seniau. Malonu, kad jis kažkiek supranta technologinę pusę ir priimu jo pastabas dėl to, kad diskusija vyksta gan “karštai” (pvz. bernardinai.lt antraštė “Emilis Dambauskas: Balsavimas internetu – pavojinga kvailystė), bet taip pat turiu pastebėti, kad man visų pirma yra svarbiausia klausimo esmė (tos klaidos ir trūkumai, kurie yra internetiniame balsavime ir VRK+Seimo koncepcijoje), o pristatymo būdai – mažiau svarbu. Esu tiesmukas… tai ir privalumas ir neretai problema.

Taip pat, man yra svarbu iškelti internetinio balsavimo klausimą, kad pagaliau atsirastų vieša diskusija, o ne vien vienašališkas pozicijos “stūmimas” iš entuziastų ir valdžios vyrų. Tą ir stengiuosi daryti savo asmeniniais ribotais ištekliais. Todėl ir tenka šaukti iš visos gerklės ir radikaliai – kad išgirstų ir nebegalėtų apsimesti, kad nieko nebuvo ir viskas čia labai gerai. Labai rimtai noriu atkreipti dėmesį į tai, kad nors šaukiu garsiai ir radikaliai, bet labai stengiuosi, kad sakyčiau tik tiesą ir labai rimtai priimu pagrįstus argumentus iš žmonių, kurie ne visai man pritaria (pvz. Aido Kasparo).

Tai vat privaidinau šiandien radijuje. Ačiū visiems, kurie mane palaikote.

P.S. Pagal tai ką matau dabar, be manęs ir Manto Adomėno iš DPI jau reikia ir naujų žmonių, kurie tartų savo žodį šiuo klausimu. Bandysiu ieškoti.