Ar turtuoliai moka mažiau mokesčių?

2008-11-07 19:03

Prieš keletą dienų perskaičiau straipsnį: Kęstutis Girnius: Konservatoriai: kova su tautos erozija ar turtingųjų šalpa?.

Straipsnio autorius pateikė tokią lentelę:

Politikas Pajamos Mokesčiai Procentas
Kubilius 79873,94 20458,00 25,6
Steponavičius 79281 20317 25,6
Valinskas 954684,31 142912 15,0
Zuokas 199926,56 25906 13,0

Nuo to laiko vis niežėjo nagai paskaičiuoti svetimus pinigus – ar iš tiesų turtingesnieji sumoka mažesnį procentą mokesčių valstybei.

Šiandien prisėdau, šiek tiek paprogramavau shell’u ir pythonu: išsilupau kandidatų į Seimą duomenis iš VRK svetainės ir šiek tiek paskaičiavęs pasidariau grafikėlį kaip susisieja pajamų lygis su sumokėtu mokesčių procentu:

Sumokėtų mokesčių % ir pajamų lygis

X ašyje naudoju logaritminę skalę – jei pajamų lygis skiriasi 1, tai reiškia, kad vienas žmogus už kitą uždirba 2 kartus daugiau. Kaip 0 pasiėmiau “stebuklingą” skaičių 430 Lt/mėn. (orientuodamasis pagal Statistikos departamento pateiktą 2006 m. skurdo lygį ir 2007 m. vidutines pajamas vienam asmeniui.

Gavosi kažkas panašaus į Gauso kreivę. Tai, kad dešinysis kreivės šonas leidžiasi žemyn, manrods ir parodo, kad turtingesni žmonės moka santykinai mažiau mokesčių. Iš kitos pusės, tai, kad tai duomenys išsidėsto pagal normąlųjį skirstinį, gal reiškia, kad tai natūralu… reikėtų palyginti su kitų šalių duomenimis.

Pastabos apie tikslumą:

  • Nežinau kiek tikslūs VRK naudojami duomenys. Manau, kad ten gali būti nemažai netikslumų: įvedimo klaidos, specialiai klaidingi duomenys ir pan..

  • Įdomu, kad yra pora kandidatų sumokėjusių 50-80% nuo savo pajamų. Gal tai kažkokia įvedimo klaida?

  • Nemažai kandidatų, nepriklausomai nuo jų pajamų, nemokėjo mokesčių iš viso, arba sumokėjo jų labai mažą procentą. Gal čia kokia sisteminė klaida?

  • Nemažai kandidatų pasirodė esantys žemiau skurdo ribos. Priežasčių, manau, gali būti įvairių (išlaikomi sutuoktinių, “gyvena į minusą” iš turimo turto ir pan.)

Programų kodas, CSV duomenys ir OpenDocument Spreadsheet failas su grafikais (500kB). Nepateikiu VRK svetainės HTML failų, nes jie užima ~130MB.

Pastabos skaitytojams:

  • Aukščiau yra pateiktas ODS failas su duomenimis ir grafikais (t.y. OpenOffice.org Excelis). Imkite ir naudokite savo pramogai ir naudai – leidžiu naudotis visais pateiktais failais, perdirbti, skelbti ir publikuoti juos kur patinka ir kaip patinka. Džiaugsiuosi, jei nepamiršite įdėti nuorodų į šaltinius – VRK ir mano svetaines.

  • Būtų įdomu taip pat susieti kandidatų valdomą turtą su jų mokamais mokesčiais. Tai palieku kaip pratimą skaitytojui :-). Jei sugalvosite dar ką išlupti iš tų duomenų – būsiu dėkingas, jei atsiųsite rezultatus ir man pasižiūrėti.

  • Būtų įdomu perleisti panašią analizę per visus VMI deklaracijų duomenis. Kandidatai į Seimo narius visgi yra gan specifinė žmonių grupė.

Ir dar: labiausiai tikiuosi, kad naujoji Vyriausybė irgi įvertins ką gali reikšti tokie duomenys, kalbant apie socialinį atotrūkį Lietuvoje.

Komentarai

Dalius

Kelios pastabos:

1. Gauso kreive čia nekvepia net (gauso kreivė gautum, jie suplotintum procentus nuo mokesčių vienoje kreivėje ir juos sumokančius kitoje). Tiesiog matosi, kad koncentracija yra apie 20 procentų, kas yra visiškai OK: http://www.delfi.lt/news/economy/business/article.php?id=19208018

2. Kitas man įdomus klausimas: Grinius daro prielaidą, kad statistinis lietuvis sąžiningai moka mokesčius :) Bet čia klausimas ne tau.

Dalius

*kreivėje - ašyje

Emilis

1. Koncentracija ~20% yra iki 10,000 Lt/mėn. ribos. Nuo ten prasideda byrėjimas žemyn.

Manau čia reikėtų dar poros grafikų, kad būtų aiškiau – sugrupuoti žmonės pagal pajamų lygį į grupes ir pažiūrėti:
- kiek % žmonių iš tos grupės moka kokius mokesčius (manau pasimatytų aiškiau tas byrėjimas žemyn),
- koks kiekvienos grupės indėlis į bendrą mokesčių katilą (manau pasimatytų ar yra koks nors vidurinis sluoksnis).

Darius Damalakas

Emili, labai įdomu. man dar labai patinka filmas iš youtoobe/google apie gapminder - jie siekia (mano žodžiais) pateikti statistinius duomenis grafiškai, kad juos suprastų ir paprasti žmonės, ir kad būtų aiškiai matyti tendencijos.

be to, ten duomenys netgi yra animuoti, t.y. animacija nuo 1900 iki 2003 metų kaip keičiasi duomenys: http://graphs.gapminder.org/world/

galbūt jei VRK pateikia irgi duomenis keliems metams, būtų galima irgi tą patį padaryti? t.y. suvesti pvz duomenis į gapminder ir pažiūrėti, kaip tai kinta nuo 2000 iki dabar?

aušra maldeikiene

gerokai platesnę, nei pateikta pono Girniaus, lentelę esu viešai paskelbusi prieš daugiau nei keturias savaites ir ten padariau šiek tiek paradoksalią išvadą, kad IŠ PIRMO ŽVILGSNIO didesnės pajamos reiškia mažesnius mokesčius. Bet — iš pirmo žvilgsnio. Vis dėlto problema ta, kad esama mokesčių sistema visuomenę susloksniuoja ir paverčia dalį privilegijuotais, nes jie gauna pajamas mažais mokesčiais apmokestinmose zonose (pvz. žiniasklaida) arba suteikia galimybę visai nemokėti mokesčių (ūkininkai, prekyba vertybinais popieriais).
Taigi, pati autoriaus tyrimo idėja yra puiki, vis dėlto interpretacija turėtų būti daroma labai aiškiai žinant pirmines labai skirtingas sąlygas. Ir — kas be ko — politinį kontekstą.

aušra maldeikiene

Beje, nei Kubilius, nei Steponavičius nemokėjo tokių mokesčių, kokie nurodyti lentelėje, nes tik 4,6 tūkst. litų, kuriuos jie gavo kaip atlyginimą, buvo apmokestinami. Kiti — gerokai per 8,5 tūkst. Lt už kancelairines, telefoną, biurą etc. buvo be mokresčių. Realus tarifas tik apie 11 proc.

Komentuoti šio įrašo nebegalima. Komentarų sistema išjungta.