Kaip ginti Lietuvą?

2014-03-14 17:00

Informacinė sargyba Štai ką pasakysiu, mieli piliečiai: laikas pagalvoti kaip ginti Lietuvą, jei dar apie tai nesusimąstėte.

Situacija Ukrainoje ir toliau blogėja. Dabar lėčiau, bet artimiausios kelios dienos tikriausiai pateiks naujų netikėtumų. Net jei viskas pasisuktų į gerą Kryme, tikriausiai mes Lietuvoje ir toliau būsime puolami įvairiais informaciniais bei ekonominiais ginklais (su grėsme sulaukti žalių žmogeliukų). Grėsmė liks tol, kol Maskvoje nepasikeis valdžia ir jos vykdoma fašistinė politika.

Pagrindiniai tų informacinių ir ekonominių puolimų tikslai yra:

  • suskaldyti Lietuvos visuomenę,
  • iškreipti Lietuvos istorijos suvokimą kaimyninėse tautose bei mūsų jaunimo tarpe,
  • diskredituoti Lietuvos kariuomenę piliečių akyse,
  • priversti Lietuvą išstoti iš ES bei NATO,

…tam, kad Rusijos kariuomenė nesulauktų pasipriešinimo, kai nuspręstų žengti per mūsų sienas1.

LR Konstitucija Man labai patinka, kad mūsų konstitucijos 3 straipsnyje yra įtvirtinta tautos ir kiekvieno piliečio teisė priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką. Kitaip sakant, nereikia laukti kieno nors įsakymo ar leidimo tam, kad ginti Tėvynę nuo išorės priešų.

Tai kaip pasipriešinti Lietuvos skaldymui bei silpninimui?

TSPMI seminaras „Informacinio saugumo spragos ir grėsmės Lietuvoje“ Vedinas šio ir panašių klausimų trečiadienį užėjau į VU TSPMI seminarą „Informacinio saugumo spragos ir grėsmės Lietuvoje“. Kadangi seminaras vyko akademinėje aplinkoje ir daugiau buvo kalbama apie informacinių atakų pobūdį, bei valstybės politiką, gerbiamiems pranešėjams uždaviau klausimą kokį jie mato piliečių ir visuomenės vaidmenį informacinėje gynyboje.

Čia pateikiu jau savo apmąstytus, papildytus bei savaip surūšiuotus dr. Nerijaus Maliukevičiaus, prof. Gintauto Mažeikio bei Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovo atsakymus.

1. Palaikykime Lietuvos kariuomenę

Lietuvos kariuomenė Palaikyti galima ir labai tiesmukai: prisijunkite prie savanorių ar šaulių. Jei esate studentas – įsijunkite į specialias kariuomenės programas2. Juk ne laikas būtų mokytis kaip laikyti šautuvą, kai priešas jau žengtų per sieną?

Neleiskime niekam melagingai menkinti ar šmeižti mūsų kariuomenės bei karių.

Nuo savęs pridedu: nepamirškime parodyti palaikymo savo draugams, pažįstamiems, o gal ir artimiesiems, kurie tarnauja kariuomenėje.

2. Reaguokime! Nesitaikstykime su melu, neapykantos kurstymu, įstatymų pažeidimais

NO PASARAN! Tai labai paprasta: jei matote, kad viešojoje erdvėje pažeidžiamas įstatymas, skambinkite 112. Po jūsų skambučio privalės sureaguoti policija.

Dėl melo: nenutylėkite jei matote, kad kas meluoja tuo kenkdamas Lietuvai. Turiu omenyje labiau ne Lietuvos naujienų portalų komentarus (nes greitai pavargsite), bet kitas erdves, kur vyksta diskusija: mažesnes bendruomenes, jūsų pažįstamus ir pan..

Jokiu būdu nepasiduokite neapykantai patys ir stenkitės ją slopinti tarp kitų, jei ji nukreipta prieš atskiras Lietuvos piliečių grupes ar mūsų sąjungininkus. Mūsų valstybėje nesutarimai turi būti sprendžiami teisiniais ir demokratiniais būdais, o ne kerštu kaimynui.

3. Reguliariai mokykimės

Wikipedia Tai ar žinote, kokie gali būti įstatymų pažeidimai žiniasklaidoje bei internete, dėl kurių reikėtų skambinti 112? Čia tik vienas iš dalykų, kuriuos jums reikia žinoti.

Be to svarbu išmokti kaip pasisakyti, kad tave išgirstų (ir internete), būti gerai susipažinus su Lietuvos istorija, žinoti ką daryti jei pastebėjote netikrus Facebook profilius, komentarų robotus ar kitus priešiškos propagandos mechanizmus.

G. Mažeikis ypač pabrėžė reguliaraus mokymosi svarbą, nes tik taip galima įgyti ir išlaikyti reikiamus sugebėjimus.

Pabandysiu paieškoti kas galėtų pamokyti mus vienų ar kitų dalykų susijusių su šia tema. Jei pats esate kurios nors srities ekspertas – parašykite straipsnį, susilinkinsime.

4. Pažindinkimės, bendraukime, junkimės į grupes

Aš ginsiu Lietuvą Vienas iš pranešėjų, atsakydamas į mano klausimą teigė, kad piliečiai galėtų veikti kaip karo mašinos–gaujos. Man pačiam atrodo, kad tokiame apibūdinime gan sutirštintos spalvos. Kiek teko dalyvauti stichiniuose ir neformaliuose piliečių veikimuose (Paksui-NE, Internetiniam balsavimui-NE, Mano Valstybė), juose būna pakankamai vidinės struktūros, pasidalinimo vaidmenimis, apgalvoto veikimo – labiau lyginčiau su Sąjūdžiu ar Maidanu.

Šiuo metu internete tik ir dygsta visokios pilietinės grupelės, tai junkimės į jas ir aktyviai dalyvaukime jų veikloje (spausti „like“ nebeužtenka). Susitikime piketuose Ukrainai palaikyti ir panašiose vietose. Jei nerandate grupelės, kuri veiktų tai, kas jums atrodo svarbu – steikite savo grupelę. Čia pateiksiu tik keletą pavyzdžių, kurie neseniai papuolė po akimis feisbuke:

Bet kuriuo atveju, piliečių saviorganizacijai kilstelti į aukštesnį lygį labai praverčia, kai susirenka žmonės jau pažįstantys vienas kitą. Šiuo metu jau visai nenustembu kai kokiame nors pikete dėl Ukrainos sutinku žmonių, su kuriais susipažinau įvairiausiose, kartais net neįtikėtinose vietose (pvz. fantastikos mėgėjų klube).

Močiutės pankės Todėl kviečiu jus (net ir uždaresnio būdo žmones, koks ir aš esu) nepabijoti jungtis į jums patinkančias [neinternetines] visuomenines organizacijas bei grupeles. Čia tinka beveik viskas: nuo ateitininkų ir skautų iki liberalaus jaunimo, nuo kosminių technologijų specialistų būrelio iki antikos literatūros mėgėjų, nuo pusiau valstybinės organizacijos iki interneto forumo.

Atsargiai tik su referendumų mėgėjais ir nišinėmis bei radikaliomis politinėmis grupėmis – jos labiau gyvos neapykanta, pavydu ir saviizoliacija bei dažnai savo veiksmais padeda Lietuvos priešams.

5. Nuo manęs: būkime kūrybingi, nesustokime

Kokiam ryškesniam veiksmui kartais užtenka visai nedaug, o svarbiausia įjungti vaizduotę.

Norėjau smarkiau išreikšti savo palaikymą ukrainiečiams, bet nežinojau kur dalina prie rūbų kabinamas mėlynai-geltonas juosteles.

Tai paėmiau izoliacinės juostos, žirkles ir pasidariau pats. Greita, paprasta, super pigu. O šviečia iš toli ;-).