Neiešmučiai spamina

2007-05-22 12:34

Sako, kad žodis ne žvirblis. Tai ką parašiau vakar jau neatšauksiu. Esu blogas ir piktas žmogus (tame daugiau tiesos nei saviironijos). Visgi kartais gerai yra ramiau apmąstyti viską ir išsimiegoti ;-).

Tai dabar grįždamas prie to ką vakar rašiau ir ką kolegos man komentavote:

  1. Nuoširdžiai atsiprašau Liutauro ir jo kolegų už tai, kad išvadinau juos iešmučiais. Seniai jaučiu Liutaurui antipatiją (dėl priežasčių kurių čia neminėsiu) ir nesusilaikiau neįgėlęs. Kvailai ir negražiai pasielgiau. Vadinti žmones niekinančiais gyvūnų vardais yra labai blogas dalykas ir stengsiuosi ateityje to vengti.

  2. Vis tiek liksiu prie nuostatos, kad visa ta situacija su “Funai” produktų pristatymu yra neskaniai kvepianti. Ir toliau ji man asocijuojasi su blogger’ių papirkinėjimu. Iš principo nematau kuo toks dalykas skiriasi nuo straipsnių apie Švyturį-Uteną “Respublikoje”… t.y. naujienų pirkimo žiniasklaidoje (2 dalis). Tiesa, tikriausiai skiriasi kaina, bet čia jau pačių perkamųjų reikalas – tūkstančiai litų ar keli litai (“pietų metui tinkantys užkandžiai”).

  3. Mano supratimu žiniasklaidos idealas yra tiesa , o blogger’io – nuoširdumas (prie to pačio gali būti ir tiesa). Ne skaitytojų ar žiūrovų skaičius, o būtent šitos vertybės.

  4. Nesu tikras, kas yra viešųjų ryšių idealas. Išvis įtariai žiūriu į viešuosius ryšius kaip reiškinį. Nežinau kas yra “etiški ryšiai su visuomene”. Žinau tik, kad žiniasklaidos pirkime-pardavime nematau nė krislo etikos. Taip pat ir blogger’ių pirkime. Man neatrodo, kad jei žurnalistas parsidavė, tai dėmė tik jam [žurnalistui]. Manau tuo pačiu smirdi ir viešryšininkas, kuris papirko. Iš Liutauro komentaro (ir veikiant senai antipatijai) man susidaro įspūdis, kad Liutauras užuodžia tik vienos pusės smarvę (ir to neneigia).

  5. Jei atidžiai sekėte mano minčių eigą, tai dabar taip lyg ir gautųsi, kad jei kas nueitų į tą “Funai” pristatymą ir savo blog’e nieko neslėpdamas parašytų, kad pietūs buvo skanūs, bet visas pristatymas ir “Funai” produktai – šlamštas, tai neprasilenktų su savo (kaip bloggerio) sąžine. Taip. Taip tikrai taip. Su sąlyga, jei tas žmogus nesupranta, kad “bet kokios naujienos yra geros naujienos” tiems dėdėms. Su sąlyga, jei nesupranta, kad šiandien parašė apie dėdes, tai neturėjo laiko parašyti pvz. apie kraujo donorystės naudą. Bet net jei tai ir supranta, vis tiek ta dėmė ne tokia ir didelė, ania? Čia juk viskas priklauso nuo to kiek tave skaito ir kiek rašai. Gal. Tikrai neteisiu ir šiuo atveju. Ne man ir teisti po teisybei.

  6. Tai dėl ko taip bukai, tiesmukai ir užsispyrusiai sakau, kad atsijungsiu nuo kiekvieno, kuris parašys apie “Funai”? Todėl, kad esu ne vien rašytojas, bet ir skaitytojas. Jūsų, gerbiamieji dienoraščių. Tai naudodamasis proga parašysiu kas man juose siaubingai koktu ir nuo ko ir taip atsijunginėju (kad suprastumėte ko nerašyti ir aš turėčiau ką įdomaus skaityti):

    • Įrašai apie tai kiek ir iš kur jūsų lankytojų rodo Google Analytics ar dar koks įtaisas. Tikrai gera šiuo klausimu yra paralelė su vyriško organo matavimusi. Matuokitės sau į sveikatą, bet man tas siaubingai neįdomu.

    • Įrašai apie tai, kad Google ar Apple išleido naują Produktą™ arba išėjo nauja Firefox versija, paruošti pagal straipsnelius užsienio internete. Išvis visi straipsneliai versti iš anglų kalbos ir adaptuoti (tikriausiai bukiems) lietuviams. Nuobodybė, rodanti, kad jūs neturit apie ką rašyti, o nesugebate atsispirti spaudimui nuplėšti dar vieną lapelį nuo tualetinio popieriaus ritinėlio (© pukomuko).

    • Skirtumai tarp for ir while ciklų, domenų ir subdomenų ir kiti neesminiai dalykai. Jei po tokių dalykų vis dar skaitau jus, tai tik dėl to, kad man dėl kažkokių priežasčių įdomu kaip sekasi jūsų asmeniniame gyvenime ir su kokiomis svarbiomis dilemomis susiduriate, o ne tas kapstymasis po technines smulkmenas.

      Mokykloje labai nemėgau lietuvių literatūros, o mėgau anglų, būtent dėl to, kad lietuviškoje man buvo per daug nykios buities. Angliškoje tuo tarpu rasdavau fundamentalias temas – tiesą, sąžinę, gėrį, meilę, ištikimybę ir t.t..

    • Įrašai apie “Funai” televizorius. Jau beveik tris metus gyvenu be televizoriaus ir tuo džiaugiuosi.

Tai tiek vis dar popikčių minčių. Iš esmės vis tiek rašykit tai kas jums patinka, leiskitės pigiai paperkami blizgučiais, bet ir nenustebkit kai lemtingai paspausiu “Unsubscribe” ir stengsiuosi nepažinti gatvėje.

Geros dienos!

Komentarai

Dominykas

Emili, be reikalo tu toks ekstremistas. Šiuo momentu savo profesiniam gyvenime aš nematau JOKIO kito būdo kaip tik papirkinėti blogerius. Liutauro/Funai atveju tai galbūt ir nebuvo būtina, bet vienos iš mano tiesioginių pareigų yra palaikyti mažo nišinio dotkomo poziciją google labai konkurentabiliuose keyworduose. Skanūs pietūs ar pan yra gerokai subtiliau ir sąžiningiau negu tai ką ketinu daryti aš - t.y. sumokėti X eurų blogeriui, kad parašytų apie mane, nes man to REIKIA.

Jeigu automobilių gamintojas padaro testinius važiavimus žurnalistams - po to juk žurnalistai rašo savo potyrius. Ir kas čia blogo? Jeigu blogeris nueis, pamatys, pavalgys ir parašys ką iš tikro galvoja - čia reikia tik džiaugtis. Gal kitą dieną analogiškai pasielgs ir Soony ir Panasonix ir Shorp ir Sadida ir visi kiti - blogeriai turės ką veikti ir valgys nemokamai.

Verslui reikia blogerių lygiai taip pat kaip blogeriams reikia verslo - tai yra natūrali evoliucija. Nors kita vertus viską ką parašei tu ir ką parašiau aš skiria tik vienas esminis dalykas - politinės pažiūros ir principai. Čia sakau kaip draugas: jeigu negali susigyventi su kitokia nuomone - tai bent jau negrasink, nes skamba kvailokai.

Emilis

Dominykai, atsikvošėk. Man nereikia jokio verslo. Aš rašau kai/jei turiu kuo pasidalinti.

Tai, kad tu perki blogerį X, tai tu naudoji jį kaip įrankį savo tikslui pasiekti, jis naudoja savo blog'ą kaip įrankį ir per jį savo skaitytojus kaip įrankius. Va aš ir sakau, kad įrankiu dėdėms parduoti televizorius aš nebūsiu. Ir kitiems nepatariu. Žmogus nėra įrankis.

Visa kuo aš "grasinu" ir tėra – "aš nebūsiu jūsų įrankis". Ar neturiu šitos teisės pasirinkti?

Darius Damalakas

Sveiki, Emili, Dominykai, ir kiti

Labai džiugu, kad tokia tema užkliūdė šiandieną. Manau, visi apie tai turime kalbėti daug ir garsiai, kad visi (pagaliaus) susidarytume nuomonę, kas yra marketingas, ir kas yra masinė demokratija.

Aš palaikau Emilį. Tas palaikymas eina iš mano vidaus, negaliu jo labai logiškai paaiškinti.

Bandau mokytis skaitydamas įvairias knygas, bandau surasti atsakymą, kodėl tam tikri dalykai (tuos, kuriuos Dominykas minėjo) yra man tiesiog nepriimtini. Čia jau net nepakanka žodžio nepriimtinas. Gal vertėtų sakyti - jei kada su Dominyku sutikčiau, tai būtų tas pats, kaip išduoti save.
Deja, (dabar suformulavau) mano gyvenimo taisyklė - nemeluok sau, dėl to niekada nepriimsiu tam tikrų dalykų.

Naudoti žmones kaip įrankius:
Taip darantis tarsi sako - aš esu kietesnis už kitus. Arba dar tiksliau - jie yra tokie menki, kad jie mano pagarbos esą neverti. Aš žmones vertinu kaip daiktus, ir tuo naudojuosi, bet naudodamasis apsimetinėju. Nerodau savo tikro veido, nes juk pasakęs kitam žmogui, kad tu esi daiktas, tuojau pat gaučiau atsakymą tokį patį.

Kaip tik dabar skaitau Danniel Quin "B istorija".
Ten radau vieną mintį, kuri galbūt kai ką man pačiam paaiškina.

Ten sakoma, kad pagal bibliją Dievas sukūrė žmogų, o žmogus buvo sukurtas valdyti žemę. Bet klausimas toks - ar žemė buvo sukurta tam, kad ją valdytų žmonės?

Aš spėju(!), kad tai, kas skiria Dominyką ir juos nuo manęs, Emilio, ir kitų yra atsakymas į pateiktą klausimą. Ar žemė buvo sukurta žmonių valdymui?

Mano atsakymas yra akivaizdus Ne. Ne, žemė nebuvo sukurta būti valdoma žmonių. Šitas teiginys labai gerai apibūdina viską, ką aš darau. Dirbdamas mokykloj nesikišu į mokinių gyvenimus ir mąstymą daugiau, nei leidžiama. Nesu mokinių valdovas ar vienintelis mokytojas.
Dirbdamas niekada nesu vienintelis tiesos turėtojas.
Tikėdamas niekada nesu vienintelės religijos šalininkas.
Išreikšdamas mintį niekada neapsiimu pozicijos, kurį yra bet kokiu atveju aukštesnė už kitų poziciją.

Verslas yra verslas. Verslas galutinis tikslas yra daryti pinigus, o ne gerinti visuomenės padėtį (kad ir ką tai galėtų reikšti).

Dominykas elgiasi iš verslo pusės.(?) Aš tą galiu suprasti, bet priimti - nelabai.

"jeigu negali susigyventi su kitokia nuomone - tai bent jau negrasink, nes skamba kvailokai."
Aš ir negaliu susigyventi. Manau, reikės. Bet veiksmai nuo to nepasikeis.

Sorry už daug ir ne visai pilnų minčių. Juk vis dėlto čia Emilio blogas, ne mano, visko gražiai vienu ypu nesurašysi.

Emilis

Dariau> Pagarba mokytojams ir ačiū už palaikymą :-).

Porą dalykų norisi pa(si)tikslinti tavo argumentacijoje:

1. Tikėdamas niekada nesu vienintelės religijos šalininkas. Bet jei netikiu, kad mano tikėjimas yra pats geriausias, tai iš esmės ir nesu tikintis.

2. Dėl verslo galutinio tikslo manrods yra ir kita interpretacija, kuri sako, kad jo tikslas yra būtent gerinti visuomenės padėtį. Gal netiksliai formuluoju ar atsimenu... skaičiau "Krikščioniškąjame socialiniame mokyme" (Aidai, Vilnius, 1996).

Don Kichotas

[...] Politika sugadina žmogų... [...]

Paulius

Sveiki, taip pat visi,

šiuo atveju rašau ne kaip vienos įmonės darbuotojas, o kaip tinklaraštija šiek tiek susidomėjęs žmogus. Visų pirma reikėtų išsiaiškinti kokia situacija susidarė.
Tiesa, kai kurie teiginiai (ypač dėl spam'o) suglumino, nors iš dalies tai yra mano klaida, nes neįsitikinau ar viešai savo mintis dėstantys tinklaraščių autoriai nori būti viešais asmenimis.
Visgi leidau sau pabandyti tinklaraštininkams, lygiai taip pat kaip žurnalistams, išsiųsti kvietimus į pristatymą. Viena problema ta, kad realiai nėra Lietuvoje tinklaraščių, profesionaliai ir specializuotai informuojančių apie audio / video bei kitokią techniką, todėl teko ieškoti bent dalinai tą sritį užkabinančių rašytojų. Taigi, dėl to keli IT tematika analizuojančių tinklaraščių autoriai ir sulaukė el. laiškų.
Visų tinklaraštininkų kontaktai rasti jų pačių tinklaraščiuose. Buvo ir tokių, kurie jokių kontaktinių duomenų nepaliko, todėl, suprantama, buvo aišku, jog jie nenori būti trukdomi. Asmeniškai gavęs kvietimą kažkur dalyvauti, kaip tinklaraščio autorius, to spam'u nepavadinčiau. Tačiau kiekvieno nuomonė gali skirtis.
Kalbant konkrečiai ir aiškiai, aš nebrėžiu visiškai jokios ribos tarp tinklaraštininko ir žurnalisto. Darbo formos skirtingos, tačiau principas - visuomenės informavimas - yra tas pats (neskaitant buitinių dienoraščių "patiems sau"). Žinoma, tai mano asmeninė nuomonė.
Kitas klausimas, jau paminėtas anksčiau, ar tinklaraštininkas viešas asmuo? Aš manau, kad viešai skelbdamas savo mintis, jis negali tikėtis tokio privatumo, kokio galbūt norėtų.
Dėl verslo. Paprasčiausią informavimą apie naują produktą reikia vadinti tinklaraštininko ar žurnalisto pirkimu? Tai tuomet šimtai Lietuvos žurnalistų yra visiškai parsidavę. Ypač tie, kuriuos minėjo Dominykas, BMW ir Mercedes bandytojai. O, kad tinklaraštis yra žiniasklaidos kanalas, kurį galima ir reikia išnaudoti, tai turbūt seniai išdiskutuota. Sakyčiau ne toks jau ypatingai išskirtinesnis už laikraštį, televiziją ar radiją. Ar negalime tikėtis, jog ateity tinklaraščių autoriai bus kviečiami į įvairiausias konferencijas natūraliai ir dėl to nekils "minitriukšmeliai", kaip sakė vienastoks?
Ir apskritai ar mes skiriame informavimą nuo reklamavimo? Rašydami apie Google sakote, kad štai kaip gerai dirba, kokia pažangi bendrovė. Kas galėtų paneigti, kad ji jūsų nenupirko pasiūlydama kol kas geriausią pasaulyje paštą, pilnavertį biuro paketą, veikiantį tiesiog naršyklėse (tiesa Safari dar neveikia)? Gerai, pasakysite, kad nenupirko. Bet jūs palankiai rašydami (beveik visi gerai rašo) apie Google (ir ne tik, žinoma), turbūt žinote, kad darote reklamą reklamos agentūrai.
Taigi, jei paklausčiau: rašydami apie naują Google produktą jūs informuojate ar reklamuojate?

Reziumuojant, bet kokiu atveju džiaugiuosi netyčia inspiravęs "minitriukšmelį". Manau, kad diskusijos "be pykčio" naudingos visiems.

Pagarbiai,
iešmutis

Aidas Kasparas

Pauliau,

Esminis momentas google'o (ir pan.) atveju yra tas, kad jam nereikia prašyti kažko, kad apie jį parašytų – jis duoda produktą/paslaugą, apie kurią norisi rašyti savaime (gal Čili pizza neduos per galvą ;-) O kaip tai įvardinsi, tai jau antraeilis dalykas.

O dėl blogerių išnaudojimo būtinumo... sakyčiau reikia atskirti tuos blogerius, kurie gyvena iš savo blogo ir tuos, kurie rašo todėl, kad nerašyti negali. Su pirmais, galbūt, galima elgtis kaip su žurnalistais. Bandant išnaudoti antruosius tikrai nereikėtų stebėtis reakcija a la Emilio. Kiek rizikuoti – kiekvieno asmeninis reikalas.

P.S. Užsakomųjų straipsnių nerašau. O apie naują televizorių gamintoją nebloginsiu – jūsų konkurentai yra mano darbdavio klientai (ne blog-reklamavimo ;-), o ir kitokių sentimentų jam yra.

Alpina

1. Jeigu esu viešoje vietoje (internete, žurnale ar gatvėje), tai dar nereiškia, kad esu viešas asmuo.
2. Tiems gatvės muzikantams, kurie groja su gauja prašinėjančia iš praeivių pinigų, pinigų neduodu.
3. Esu už tai, kad priekabiavimas prie potencialių klientų būtų traktuojamas panašiai kaip seksualinis ir t.t.

Perlenkiau? O man taip patinka :)

Emilis

Tinklaraščiai švaraščiai,
reklaminiai blablaraščiai.
Mano blog'as be kaklaraiščio...

Pauliau> pusės iš to ką rašei nesupratau...

1. Ar esu viešas žmogus? Nesuprantu šito klausimo esmės. Nueik į Google, paieškok pagal mano vardą pavardę ir pamatysi kiek yra viešos informacijos. Kontaktai vieši irgi ne šiaip sau. Bet kas yra "viešas žmogus" anot tavęs vistiek nesupratau.

2. Gavau iš jūsų reklamą ne į temą. Su mano viešumu tai nesusiję. Greičiau su jūsų nesugebėjimu atsirinkti adresatus. Nesuprantu ką bendro turi mano politikavimas, religinis fanatizmas ir programavimas su jūsų Funai televizoriais? :-D Nežiūrėdamas griebi – nesistebėk, kad spameriu vadina.

3. Dėl Google produktų prieš jūsų nemokamus pietus, manrods Aidas ir Alpina geriau suformulavo nei man gautųsi.

4. "tinklaraštis yra žiniasklaidos kanalas, kurį galima ir reikia išnaudoti". Manau toliau diskusijų šia tema nebereikia. Jūs norit išnaudoti, aš nenoriu būti išnaudojamas, kažkas nori būti išnaudojamas. Prašau nemaišyti manęs su kanalais. Jau trys metai kaip gyvenu be kanalų.

Emilis

Atsiprašau, bet prisiminiau:

0. dar kartą atsiprašau už tą "iešmučiai".

Paulius

Šiaip jau su politika mano frazės "viešas asmuo" nereikėtų sieti. Ir apie pajamų deklaracijas čia niekas nekalba.

Aš manau, jeigu tu kalbi viešai, tave gali išgirsti milijonai žmonių ir gali formuoti viešają nuomonę. Ar to neužtenka, kad būtų galima vadinti viešu asmeniu?

Keisčiausia atrodo, kai populiaraus tinklaraščio autorius pasipiktina, kad kažkas vertina jo nuomonę, kaip pakankamai reikšmingą ir pavadina viešu žmogumi.

Tai blog'ai žiniasklaida ar kažkas kita?

Blogger'iams bendrauti su verslininkais uždrausta. Kitu atveju, jie grubiai tariant - prostitutės?

Taip, mano klaida, kad adresatas buvo pasirinktas ne tas.
Šiaip jau totalus dramblys padarytas iš musės. Ne į temą atsiųstas žinutes paprastai galima mest į šiukšliadėžę.

Asmeniškai apie autoriaus išnaudojimą niekas ir nekalba.

Vienu žodžiu, kažko aš nesuprantu ir nerandam bendros kalbos.

Emilis

Pauliau, nesupranti. Nesupratai, kad man nei šilta nei šalta ar aš "viešas žmogus" ar ne, nes nesuprantu, ką šis terminas man reiškia – taip gi ir parašiau. :-)

Manrods iš musės dramblį ne aš pučiu. Jūs patys pučiat. :-) Skaito mane ne mulijonai žmonių, katrų nuomonę aš atseit turėčiau norėti formuoti. Dar kart sakau – nesu nei kanalas, nei žiniasklaida. Esu Emilis Dambauskas, malonu susipažinti :-).

Blogeriams dalyvauti produktų pristatymuose neuždrausta. Aiškiai deklaruoti kiek kotletų suvalgė nemokamai neuždrausta. Bet va jei jie suprantantys televizorius tiek pat kiek aš (t.y. mažai suprantantys), pradės rašinėti apie Funai – juos pigiai nupirkote ir išnaudojote prekinio ženklo reklamai. Tai negalioja tiems, kurie daug rašinėja apie buitinę techniką, bet tokių aš nepažįstu... a, tiesa, buvo vienas spameris lietblogs.net sistemoje prieš kelis metus :-D.

Visi spameriai sako "mano klaida, kad adresatas buvo pasirinktas ne tas", bet tu pirk dramblį. Diskusija be pabaigos...

Aš tiesiog savo virtualiame pakampyje "pagrasinau", turėdamas omenyje tuos (ne)pažįstamus, kurių blog'us skaitau, kad jei jie puls rašyti apie televizorius, balsuosiu kojomis. Džiaugiuosi, kad taip išsigando(t) vieno skaitytojo. Lietuviška žiniasklaida, deja, į tokius dalykus nereaguoja ir todėl ją vengiu vartoti.

Vaida Kazabuckaitė

jetau, aš galvojau, kad tik moterys tiek gali diskutuoti ir prirašyti krūvą lapų:) Na, ką - sveikinu, berniukai:)

aš, kaip ir visos, moterys, nesigilindama labai į tekstą, labiau į emocijas, pasakysiu. Tikiuosi, protingai:) : jei jau veliatės viešai, nesitikėkite būti nepastebėti. Aišku, įžeidinėti žmonių tikrai nereikia, dėl to tai tik santykius sugadinsi su tais žmonėmis, kurie dar ka-ko gero gyvenime linki ir palaiko:)

O dabar dar: jei esate tokie kompiuteristai, asai,padėkite man:)situacija tokia: turiu puslapi www . Ir noriu, kad atidarius tą mano www, būtų parašytaL puslapis parduodamas, kreiptis tel. xxx:)

Kas nori nuplaut savo nuodėmes ir man padėt?:)

marius

Ironiska, bet po sitos diskusijos specialiai google susiradau kas tie Funai ir galbut teks nusipirkti dvd+vhs+hdd recorderi - visai nieko daiktas. Spamas savo tiksla pasieke :)

Emilis

mariau> teisingai parašei "spamas" :-). Būtent į tą ir norėjau atkreipti dėmesį ;-).

Tinklaraštininkai, brukalų siuntėjai ir propaganda : Liutauro komentarai

[...] Priminsiu, kad į tokią pat situaciją su kolegomis buvau patekęs ir aš – tuomet į „Funai“ naujienų pristatymą kvietėme technologijomis besidominčius tinklaraštininkus. „emilis.info“ tuokart sureagavo aštriai, Marius Gricius palankiau. Tai, kas tuomet (2007 pavasaris) atrodė naujiena, dabar jau realybė – apie dovanotą „Bitės“ 3G modemą rašė tinklaraščių lyderiai, kiti net piktinosi buvę nepastebėti. Ką jau kalbėti apie panašius žingsnius iš „Omnitel“ ryšininkų stovyklos, panašiai bandė kalbėti „skype“. [...]

Komentuoti šio įrašo nebegalima. Komentarų sistema išjungta.